SLC’s state-of-the-art Data Centre shortlisted for the BCO Awards

Spreng Thomson blog

Student Loans Company (SLC) Hillington is in the running for the British Council for Offices (BCO) Awards, shortlisted in the Refurbished/Recycled Workplace category.

Graven has transformed a previously uninspiring industrial unit into a state-of-the-art Data Centre and dynamic workplace environment for SLC designed to promote innovation and adopting new ways of flexible working.

The new Data Centre houses the organisation’s key infrastructure and services supporting their staff, over 7 million customers and a £90bn loan book.

The principal challenge was to reuse the existing industrial building housing an out-of-date data processing and in-house printing and mail distribution facility to create a low environmental impact, diverse, robust and future proofed Data Centre with resilience.

It was important to create a high quality environment to achieve a fully integrated project balancing the ICT requirements and core business requirements where the most critical processes of SLC are run.

All this was achieved, with all existing services staying live throughout the build and transition period ensuring no loss of data services to SLC, its customers, and Universities throughout the UK.

Mark Cassidy, Head of Processing Services, Student Loans Company said, “This project has recycling at its heart. We’ve used innovative design and build techniques to create a modern, vibrant environment, which has captured the hearts and minds of our employees. We’ve managed to simultaneously create a cutting edge Data Centre which will allow us to continue enabling our customers’ futures and supporting the Higher Education sector in the UK.”

The approach was to locate bench style desking towards the external elevations and to create a functional central zone to accommodate key circulation and a variety of meeting spaces while internal breakout booths and touchdown areas offer social and more informal spaces to work.

The central hub structures and their roof profiles create a playful and striking vista right through the heart of the space leading the eye deep into the main workspaces and the central walkway.

The industrial setting and mix of quality is sometimes surprising, materials along with colour and texture is a fitting evolution from SLC’s Memphis Building in Darlington, originally built as the landmark Patons and Baldwin thread factory, also redesigned by Graven. Finishes were kept minimal with strong colour in the central walkway and booth settings.

Graven also developed SLC’s environmental branding and wayfinding strategy throughout the building. Clear messaging, bespoke branded signage and large-scale environmental graphics within the meeting rooms act a reminder of the end user. The manifestations incorporating the SLC branding to the external glazing provide a layer of privacy and security as well as adding pattern and a play of light.

Graven’s project director, Kirsty Lang said: “Student Loans Company’s Hillington project was geared towards best practice in sustainability and we were focused on future-proofing the design. By creating a high quality and inspiring workplace designed to promote innovation that adopts new ways of flexible working we hope it promotes productivity, communication and wellbeing.”

Student Loans Company has a clear long term vision of how they will work and that is very much informed by their ‘Agile’ principles developed through their IT and digital processes.

That thinking was supported by Graven to reflect the values of SLC, particularly their creativity, new technologies, new processes, their requirements for future flexibility, and their commitment to new ways of working; sharing, collaboration, and team work.

Graven’s creative, solutions-based, approach to drive practical benefits was facilitated by the British Standards (BSI) PAS 3000 Code of Practice, which came into effect in 2015.

Graven also used the BSI guidelines for Smart Working on their most recent project for Registers of Scotland to design their new ‘Digital Transformation Platform’ at St Vincent Plaza in Glasgow (17,000 sq ft). In the spirit of Agile, Graven set out to design a fast working solution with a view to testing and evolving it to provide a well-designed and well-delivered workplace environment.

Graven has previously won British Council of Offices (BCO) Awards for SLC’s Memphis Building in Darlington, which was awarded a BCO Award for best Refurbished/Recycled Workplace in the UK in 2009 and five years later the BCO Test of Time Award in 2013.

According to the BCO judges “The quality of Memphis emanates from a very strong collaboration between a flexible and ambitious developer, an exceptionally focussed and informed client and a creative design team.”

The BCO Awards recognises high quality office design and functionality and provides a benchmark for excellence in the workplace and we hope that SLC Hillington will be similarly recognised as an exemplar of good practice.